För att kunna redigera eller rita en ny karta krävs att en plan finns upplagd. Antingen en helt ny plan eller en inhämtad plan.
Redigeringen kan startas på flera sätt och det har betydelse om det finns 1 eller flera planer i kartvyn. Om 2 eller flera planer finns i kartvyn måste den plan man vill redigera markeras i kartans innehållsförteckning eller identifieras via kartan.
1. Redigering startas antingen genom att klicka på knappen Redigera i gruppen Kartverktyg. Med en plan i kartvyn startas redigeringen direkt för den planen. Med 2 eller flera måste den plan man avser först markeras i innehållsförteckningen.
2. Eller genom att klicka på penn-knappen på önskad plan i innehållsförteckningen (panelen planer).
3. Du kan även välja plan för redigering genom att högerklicka i kartbilden på planens karta. OBS! fungerar ej om planen inte har någon karta.
När man aktiverat redigeringsfunktionen, öppnas Redigeringspanelen till höger i kartvyn.
Panelen består av huvudgrupper t ex linjer och ytor. I varje huvudgrupp finns ett flertal expanderbara paneler med underfunktioner t ex Ny linje och Ändra linje.
Genom att expandera en panel (nedan linjer) öppnas verktyg för just den funktionen.
Under redigeringsprocessen kan man hela tiden navigera i kartan med hjälp av funktionerna i gruppen Kartverktyg. Man kan t.ex Panorera, Zooma och Mäta.
När man vill växla tillbaka till att redigera i kartan, klickar man på knappen Redigera.
Under redigering av en linje används höger musknapp för panorering. För att aktivera zoomfunktionen trycks tangenten [Alt] ned. Alternativt används scrollhjulet på musen.
Vid respektive redigeringsfunktion finns ett frågetecken "?". När muspekaren hålls över frågetecknet visas en snabbinformation om hur funktionen fungerar.
När redigering startats expanderas planens nod i innehållsförteckningen, så att planens redigerbara teman kan ses och hanteras. Dessa teman gäller endast under redigering av vald plan. Temaegenskaperna kan då ändras utan att påverka temautseendet i visningsläget.
Under redigering ändras färgen på ytorna i kartan. Skogsmark färgas grönt medan de övriga ägoslagen behåller sin normalfärg.